Vad är svensk folkdans?
De flesta svenska folkdanserna är så kallade sällskapsdanser, men även ringdans och långdans är vanligt förekommande. Svensk folkdans hade sin storhetstid under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
Folklig dans, gammeldans eller svensk folkdans?
I Sverige har man under åren använt flera olika begrepp för att beskriva de traditionella danserna. Danser som var vanliga fram till början av 1900-talet har vanligtvis kallats för folklig dans och inte för svensk folkdans. Exempel på sådana danser är polskor, hambo och schottis. Dessa danser dansas sällan i svenska folkdanslag.
Under 1930-talet började några av dessa danser, samt även exempelvis vals och mazurka (som är en polsk folkdans från början) kallas för gammeldans. På så vis kunde man skilja den dansen från den mer moderna dansen, som exempelvis Foxtrot.
En video på en svensk känd folkdans vid namn Väva vadmal.
Den svenska folkdansen i dagens samhälle
Den svenska folkdansen har inte lika stor plats idag som folkdanser har i många andra länder, exempelvis Skottland där man tidigt lär sig flera danser.
Även om svensk folkdans förvisso lärs ut i skolan i Sverige är många oroliga över att den svenska folkdansen ska dö ut. Vill du lära dig att danska svensk folkdans kan du gå en kurs i folkdans eller vända dig till en lokalt folkdanslag.