Stockholms spelmansgille
Stockholms spelmansgille har i över 75 år spelat traditionell svensk folkmusik. Gillet har runt 130 stycken medlemmar och är en mycket livaktig förening.
Historian om Stockholms spelmansgille
Stockholms spelmansgille grundades 1944 då några musikintresserade herrar tog initiativet till en spelmansträff på Storängens Samskola i Stockholm. Till den träffen kom över 50 stycken spelmän och blev så lyckad att ännu en träff planerades.
Efter den träffen bildades spelmännens organisation för stockholmstrakten, och eftersom många flyttade till Stockholm under den tiden på grund av jobb växte organisationen mycket snabbt. Många kända spelmän har varit med i gillet under åren och många har gått vidare till att bli riksspelmän.
Läs mer: Så kan du låna pengar i Stockholm
Stockholms spelmansgille idag
Än idag är Stockholms spelmansgille en mycket populär klubb i Stockholm med flertalet aktiva spelmän. Gillet övar i vanliga fall en eller två gånger i veckan och har ibland även kurser. Mindre delar av spelmansgillet brukar också kunna gå att boka till privata event, så som bröllop eller andra fester.
Gillet spelar på flertalet offentliga arrangemang och under sommaren brukar de öva i Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm, där offentligheten är välkomna att lyssna och på så vis få sig en gratiskonsert.
Det finns inget spelmansförbund i Stockholm men Stockholms spelmansgille är anslutna till Sveriges spelmäns riksförbund och samarbetar även med flertalet föreningar och organisationer i Stockholms stad.
Även om många av medlemmarna i gillet kommer från Stockholm spänner sig repertoaren över många olika landskap och folkmusik från alla delar av landet spelas.
Målet med Stockholms spelmansgille
Stockholms spelmansgilles största mål är att sprida och behålla den gamla svenska spelmanskulturen. De vill tillvara ta både gamla och nyare folklåtar och se till så att de förs vidare även till kommande generationer.
Ett viktigt mål för gillet är förstås också att sprida glädje och en känsla av samhörighet spelmän emellan.
Är du intresserad av svensk folkdans rekommenderar vi vår artikel om Spånga folkdansgille.